بازدیدها: 78

تفاوت RGB و CMYK در فتوشاپ

The difference between rgb and cmyk in Photoshop

شما اگر در زمینه های طراحی و چاپ و یا دیجیتال فعال باشید، یکی از مشکلات شما این است که کجا از پسوند RGB  و کجا از پسوند CMYK برای طراحی باید استفاده کنید. در فتوشاپ و نرم افزار های طراحی دیگر انواع مد های رنگی تعریف شده است. هر یک از این مدل های رنگی ویژگی های خاص خود را دارد. آگاهی نسبت به مدل های رنگی فتوشاپ و نرم افزارهای طراحی می تواند در نتیجه آثار طراحی شما بسیار تاثیر گذار باشد. با توجه به ویژگی های پروژه هاتون، قبل از شروع کار باید مد رنگی را تعریف کنید. دانستن تفاوت RGB و CMYK در فتوشاپ که پر کاربرد ترین مدل های رنگی در نرم افزار های طراحی و چاپ هستند می تواند از اشتباهات و ضررهای چاپی شما پیشگیری کند. با توضیحاتی که در باره هریک از مدل های رنگی مطالعه خواهید کرد مشکلات شما نیز حل خواهد شد.

نوشته: علیرضا دانافر
تفاوت RGB و CMYK در فتوشاپ variety of color modes in Photoshop

آنچه در این مقاله می خوانید:

✅ مدل رنگی چیست؟

✅ رنگ RGB چیست و ویژگی و کاربرد آن کدام است؟

✅ رنگ CMYK چیست و ویژگی و کاربرد آن کدام است؟

✅ رنگ HSB چیست و ویژگی و کاربرد آن کدام است؟

✅ رنگ LAB چیست و ویژگی و کاربرد آن کدام است؟

مدل رنگی در طراحی چیست؟

قبل از اینکه در باره تفاود RGB و CMYK توضیح دهیم نیاز است که مد رنگی و اهمیت آن را بدانید. مد رنگی استاندارد های جهانی رنگ ها هستند که باتوجه به نیاز و کاربرد شما از آن استفاده می کنید. بطور مثال برای چاپ از استاندارد مدل رنگی CMYK استفاده می شود و این استاندارد در تمامی جهان ثابت است.

برای آگاهی از تفاوت های مدل های رنگی RGB و CMYK نیاز است که تعریف و ویژگی هریک را برای شما شرح دهیم که در  آن تعاریف و ویژگی ها شما تفاوت های آنها را نیز درک می کنید. همچنین دو مدل رنگی دیگر HSB و LAB هم در این مقاله توضیح داده خواهد شد تا تفاوت های آنرا درک کنید.

همچنین شما می توانید در مقاله ای با رنگ سال و نحوه انتخاب آن نیز آشنا شوید.

انواع مد یا مدل های رنگی در فتوشاپ به چهار دسته اصلی تقسیم می شود:

RGB

CMYK

HSB

LAB

از مهمترین و کاربردی ترین مدل های رنگی RGB  و CMYK هستند که در ادامه به آنها می پردازیم.

RGB color mode مدل رنگی RGB تفاوت RGB و CMYK در فتوشاپ variety of color modes in Photoshop

مد رنگی RGB ویژگی ها و کاربردها:

 مد رنگی RGB گرفته شده از حروف اول کلمات Red  (قرمز) ، Green (سبز)، Blue(آبی) می باشد. این مدل رنگی بر مبنای طیف رنگ های بسیار گسترده که در محدوده نوری و بینایی انسان هستند ایجاد شده است. RGB بر اساس رنگ های سه نور اصلی است. که بیشترین کار برد آن در لوازم دیجیتال است مثل تلوزیون، کامپیوتر، موبایل و … .

این مد رنگی معروف به مد رنگی افزایشی نیز است. به این معنا که ترکیب رنگ ها باعث به وجود آمدن رنگ روشن تر و شفاف تر می شود. دقیقا برعکس مد رنگی CMYK که تر کیب هر یک از رنگ ها، رنگ تیره تری است و شفافیت رنگ  نیز کم می شود. مثلا اگر رنگ سبز و قرمز باهم ترکیب شوند رنگ زرد به وجود می آید. و اگر هر سه رنگ قرمز، سبز و آبی باهم ترکیب شوند رنگ سفید بوجود می آید.

گستره هر یک از رنگ ها در مدل RGB  از 0 تا 255 رنگ است.

کاربرد مدل رنگی RGB در هرگونه طراحی که مرتبط با خروجی های نوری و دیجیتالی است می باشد. مثل طراحی برای ویدئو، موبایل، وبسایت، اپلیکیشن، وب اپلیکیشن، فضای مجازی و … .

CMYK color mode مدل رنگی CMYK تفاوت RGB و CMYK در فتوشاپ variety of color modes in Photoshop

مد رنگی CMYK ویژگی ها و کاربردها:

این مدل رنگی مخصوص پروژه هایی است که برای خروجی در دستگاه های چاپی طراحی می شوند. CMYK مخفف کلمات Cyan (رنگ آبی)، Magenta (سرخابی)، Yellow (زرد)، Black (مشکی) است. این چهار رنگ نام رنگ های اصلی جوهر چاپ در چاپ های افست هستند. در نتیجه در حالتی که یک پروژه ای با هدف چاپ درحال طراحی هستید باید از پسوند CMYK استفاده نمایید.

این مد رنگی معروف به مد رنگی کاهشی نیز است. به این معنا که ترکیب رنگ ها باعث به وجود آمدن رنگ تیره تر و دارای شفافیت پایین تر می شود. دقیقا برعکس مد رنگی RGB که تر کیب هر یک از رنگ ها، رنگ روشن تری است و شفافیت رنگ  نیز بالا می رود. مثلا اگر رنگ آبی(Cyan)  و سرخابی (Magenta) و ( باهم ترکیب شوند رنگ آبی سورمه ای به وجود می آید.

گستره هر یک از رنگ ها در مدل CMYK  از مدل RGB کمتر است. به همین  دلیل پروژه هایی که در مدل رنگی RGB طراحی می شوند شفافیت بیشتری دارند و وقتی همان کار تبدیل به مدل CMYK می شود رنگ ها محدود تر و مات تر می شوند.

کاربرد اصلی مدل رنگی CMYK در صنعت چاپ افست می باشد.

HSB color mode مدل رنگی HSB تفاوت RGB و CMYK در فتوشاپ variety of color modes in Photoshop

مد رنگی HSB

این مدل رنگی از مخفف سه کلمه Hue به معنای ته رنگ (رنگ مایه)، Saturation به معنی غلظت و brightness به معنی درخشندگی است. در واقع این مدل رنگی از چرخه رنگ ها که به سمت تیرگی و یا روشنایی متغیر هستند ایجاد شده است.

ته رنگ یا رنگ مایه (Hue) بر اساس رنگ های  اصلی در چرخه رنگ که هفت مورد اصلی هستند ایجاد شده. این هفت رنگ عبارتند از قرمز، نارنجی، زرد، سبز، آبی، نیلی و بنفش. این رنگ ها در یک دایره ی رنگی مشخص می شوند که هریک درجه خاصی از 0 تا 360 می باشد.هر درجه یک رنگمایه را نمایندگی می کند. برای مثال رنگ زرد با درجه 60 مشخص می شود و رنگ قرمز درجه صفر و رنگ آبی 240 . در بخش ته رنگ رنگ خالص مورد نظر است.

غلظت رنگ یا Saturation نماینده شدت رنگ است. غلظت رنگها در اطراف دایره خالص هستند و هرچه به سمت داخل حرکت می کند روشن تر و به سمت سفیدی می رود. این به آن معناست که غلظت رنگ ها در محیط دایره 100% است.

brightness که به معنی درخشندگی یا روشنایی است، رنگ هایی که به محیط دایره نزدیکتر هستند دارای مقدار خاصی از روشنایی هستند. یعنی اگر 100% باشد به آن معناست که آن رنگ در بهترین حالت درخشندگی قرار دارد و اگر صفر باشد دارای پایین ترین درخشندگی یعنی سیاه است. این سیستم رنگی برای طراحان در فتوشاپ و الستریتور کاربرد کمتری دارد.

آموزش جامع فتوشاپ و ایلوستریتور
LAB color mode مدل رنگی LAB تفاوت RGB و CMYK در فتوشاپ variety of color modes in Photoshop

مد رنگی LAB یا CIELAB

مدل رنگی LAB پایین ترین کاربرد را در بین طراحان دارد. زیرا این مدل یک مدل کلی است و دامنه گسترده ای از رنگ ها را شامل می شود. L نمادی از میزان تیرگی یا روشنی رنگ است. این بدین معنی است که هرچه L درصد بالاتری داشته باشد به رنگ سفید نزدیکتر و هرچقدر درصد پایین تر برود به رنگ های تیره نزدیک می شود. A نمادی برای اندازه رنگ از رنگ قرمز به سبز است. و البته B اندازه رنگ های آبی و زرد را معین می کند.

دانستن کاربرد و تفاوت های مدهای رنگی RGB، CMYK، HSB و  RGB  می تواند در هدایت پروژه های شما به مسیر درست و نتیجه با کیفیت با رنگ های نزدیک تر به ذهنیت شما بسیار کمک کند.

سوالی دارید از ما بپرسید

منتظر نظرات شما درباره مقاله تفاوت RGB و CMYK در فتوشاپ هستیم لطفا در بخش نظرات بنویسید.

مقالات بیشتر

مقالات مرتبط: تفاوت تصاویر رستر و وکتور ، تفاوت فتوشاپ و ایلوستریتور چیست؟

دوره های آموزشی ویدئویی آکودان کلیک کنید

راستی جهت آگاهی از مطالب آموزشی مختلف آکودان، در اینستاگرام و کانال تلگرام ما عضو شوید:

اینستاگرام: https://www.instagram.com/akodanschool/

تلگرام: https://t.me/AKODANSCHOOL

نظرات خود را ارسال کنید

جدیدترین آموزش های ایلوستریتور
دانلود جدیدترین موکاپ ها
دانلود ویدئوهای آموزشی مرتبط
جدید ترین آموزش های فتوشاپ

کیفیت آکودان:

رسالت آکودان:

صفحات پربازدید:

شبکه‌ اجتماعی:

اطلاعات تماس:

تلفن: 03536289109

ایمیل: info@iakodan.com